Denizcinin anasayfası

25. IMPA Kongresi’nin ardından

Beş gün süren 25. İMPA Kongresi’nde ülkemizi temsilen Kapt. Serkan Kahraman ile iki kılavuz kaptan olarak katıldık. Aşağıda kongre güncesini sunuyorum.

12-17 Haziran 2022, Cancun-Meksika

12 Haziran, Pazar

İlk gün saat 14.00 sularında Cancun’daki kongre otelinde olduk. Kongre katılımcıları için özel olarak ayrılan bölümde otel girişleri yapıldı. Burada beklerken Karayip denizinin güzel manzarasında dinlenme imkânı bulduk.Kongre için kayıt, otel giriş katının bir alt katındaki konferans merkezindeydi. Buraya başvurarak, kongre için kaydımızı tazeledik, eksik ve/veya yanlış bilgiler varsa onları düzelttirdik. Kongre komitesi her katılan için hazırladığı çantayı katılımcılara verdi.

12 Haziran Pazar akşamı saat 20.00’de havuz başında bir hoş geldin partisi düzenlendi. Hazırlanan kanepeler, mezeler, içecekler katılımcılara sunuldu. Kısa açılış konuşmasını İMPA Başkanı Kaptan Simon Pelletier yaptı. Bu açılışın önemli bir konuğu vardı ve bu kişi Güney Koreli İMO Genel Sekreteri Kitack Lim idi. Eşi de akşamki davette yer aldı. Partide üye ülkelerden gelen heyetler ki çoğu katılımcı daha önceki genel kurullarından birbirlerini tanıyorlardı, birbirleri ile selamlaşıp dostluklarını tazeleme şansı buldular. Geçtiğimiz ay İstanbul’da yapılan Türk Kılavuz Kaptanlar Haftası’na davet edilen İMPA Genel Sekreteri Sn. Nick Cutmore (U.K.) ve EMPA Başkan Yardımcısı (V.P) Kaptan Miguel CASTRO (Portekiz) ile ilk önce selamlaştık. İstanbul’da yapılan Türk Kılavuz Kaptanlar haftası etkinliklerinden gayet memnun kaldıklarını belirttiler.

Bununla birlikte bazı katılımcıların her delegasyonu gezdiği ve tanıştığı görüldü. Meğerse bu kişilerin, başkan yardımcısı (V.P.) aday adayları olduğunu Salı günü yani kongre açılışında öğrendik. Başka bir deyişle aday adayları daha ilk dakikadan kulis çalışmasına başlamışlardı. Gecenin ilerleyen saatlerinde yerel Meksika orkestrası yerini aldı ve hareketli şarkıları ile katılımcılara Karayip’in nemini unutturdu.

13.06.2022, Pazartesi

Kongrenin ilk günü, günlük geziyle başladı. Bu otelden yaklaşık 1,5 saat uzaklıktaki “Chichen İtza” adlı bir Maya uygarlığı arkeolojik sit alanı idi. Şimdi biraz bu sit alanını tanımaya çalışalım;

ChichenItza (Çiçen İtza), Meksika’nın Yucatan Yarımadasında Valladolid ve Merida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentidir. Muhtemelen bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen – Itza’daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m’dir. 7 Temmuz 2007’de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir. Efsaneye göre kent 10. yüzyılda Quetzalcoatl önderliğindeki Toltekler’ce alınmıştır. Kentteki önemli yapılar şunlardır:

Kale adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi: Mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4×91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız. Ayrıca, piramidi öyle bir şekilde yönlendirmişlerdir ki, ilkbahar ve sonbaharda ekinoksların gerçekleştiği an, piramide gelen güneş ışıkları piramidin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılanbaşı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmaktadır. (iki başlı yılan.) Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır.(Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S’ler çizebilmesidir.) Ayrıca piramidi inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir. Piramidin tepesinden bakıldığında 300 hektarlık bir görüş alanına sahip olunur, yani kentteki tüm yapılar görülebilmektedir.

Caracol (okunuşuyla Karakol) denilen gözlemevi. Yapıya içindeki spiral taş merdiven nedeniyle olsa gerek, “salyangoz” anlamında bu ad verilmiştir.Adı Maya dilinde “esrarlı yazıların evi” anlamına gelen AkabDzib. Baş rahibin tapınağı.Savaşçılar Tapınağı.Top oyunu sahası.İspanyollarca “rahibeler manastırı” adı verilmiş yönetim sarayı.Çeşitli tapınakları içeren, “eski Chichen” yapılar grubu. ( Kaynak Wikipedia)

Arkeolojik sit alanı gezisi tamamlandıktan sonra hareket edildi. Bu sefer “Tsukan” adlı bir doğal parka gidildi. Burada mayaların vücutlarını boyadıkları topraklar, evleri, kullandıkları araç, gereçler görüldü. Bu arada park içinde bulunan bir mağarada isteyen ziyaretçiler, yeraltı suyunda yüzme imkânı buldular. Bin bir çeşit kuş sesinin duyulduğu park yapısı itibarıyla birçok tropikal bitkiye ev sahipliği yapıyordu. Fauna ve flora mükemmeldi. Öğle yemeği bu parktaki restoranda alındı. Meksika mutfağı bize uzak değil, hem çeşitlilik hem de nefaset açısından bunu söylemek mümkün. Buraya gelen bir Türk turist yemek konusunda hiç zorluk çekmez.

14.06.2022, Salı

Bugün kongrenin ikinci günü. İMPA’nin 25. Genel Kurulu’nda hem kongre hem de fuar düzenlendi. Burada birçok katılımcı yer aldı. Katılımcı firmalar adet olduğu üzere, katılımcıların salona girdiği yerin girişine yer almıştı. Böylece kahve/ çay aralarında onlarla temas etmek olasıydı. 21 katılımca firma şunlardan oluşuyordu; Trelleborg, North RiverBoats, Cadden, AR (Abeking Rasmussen), Amura, Mitags, Wartsila, Saab, Navicom Dynamics, Omc, Konsberg, Amanac, Pilot Dispatch, WarsashMaritime School- SolentUniversity, Spinlock, QPS, Ad Navigation, Port Revel, Maritime Simulation and Resource Center, Seasafe. Katılanlar arasında hiç Türk firması olmaması üzücüydü. Bundan sonra düzenlenecek kongrelerde Türk firmalarının katılımı için, girişimde bulunulması çok faydalı olabilir.

Açılış Maya uygarlığı yansıtan dansçılarla başladı. Kısa bir gösteri sonrası sözü, Capt. MarioCamacho (Liman Pilotları Ulusal Sendika Başkanı- President of SindicatoNacional de Pilotos de Puerto) aldı. Kaptan Camacho kısa şöyle bir konuşma yaptı; Ulusal Liman Kılavuzları Birliği için, özellikle de korkunç pandemi nedeniyle bu kongreyi ertelemek zorunda kaldıktan sonra, nihayet ülkemizin bu güzel yerinde sizi ağırlamak bir onurdur. İMPA Kongrelerinde her zaman olduğu gibi, pilotajın doğasında var olan çeşitli konularda mesleki bilgi birikimimizi zenginleştirecek çeşitli konuşmacıları dinleme fırsatı bulacağız. Ancak dünyanın her yerinden yeni iş arkadaşlarıyla da tanışabilir veya eski dostluğu tekrar görebiliriz. Kongreye ek olarak, her şeyden önce halkımızın misafirperverliğinden keyif alacağınızdan emin olarak, kültürümüzü, mutfağımızı ve müziğimizi sizlere kısaca tanıtmaya çalışacağımız bir etkinlik programı hazırladık. Hoş geldiniz!

İkinci konuşma Capt.Alt.Ana Laura Lopez Bautista (Limanlar ve Deniz Ticareti Genel Koordinatörü) tarafından yapıldı. Sn. Bautista’nın konuşması aşağıdaki gibidir: Meksika’ya hoş geldiniz! Meksika Karayipleri’nin bu etkileyici yeşil/mavi ortamında, Cancun Limanı, Quintana Roo, 25. Uluslararası Liman Kılavuzları Birliği’nin (IMPA) 25. Kongresi’nin yeri olarak, size en sıcak karşılamayı sunmaktan mutluluk duyar, Meksika halkının karakteristik sıcaklığını size sunarız. Bu kongrede dünya çapındaki liman operasyonları için hayati öneme sahip konuları ele alacaktır: diğerlerinin yanı sıra pilot güvenliği, büyük gemilerin manevrası, ulusal ve uluslararası hükümet politikaları, eğitim, çevre sorunları ve mesleki gelişim. Ayrıca genel kurulda derneğin Başkanı, Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başkan Yardımcıları seçilecektir.

Bu etkinliğin denizcilik dünyası için öneminin açık bir örneği, ülkemizi ziyareti ile bizleri onurlandıran ve açılış etkinliğine katılımı planlanan Uluslararası Denizcilik Örgütü Genel Sekreteri Sn. Kitack Lim’in varlığıdır. Organizatörlerimizin sizin için hazırladığı oturumların ve farklı etkinliklerin keyfini çıkarın ve bir kez daha:Meksika’ya hoş geldiniz.

Görevleri esnasında hayatlarını yitiren kılavuz kaptanlar için saygı duruşu yapıldı.

Üçüncü konuşma ise İMPA Başkanı Capt. SimonPelletier tarafından yapıldı. Kaptan Pelletier şunları vurguladı:

IMPA’nın 25. Kongresi’ne hoş geldiniz! Sonunda, bizi kongreyi ertelemeye zorlayan benzeri görülmemiş bir küresel salgından çıktıktan sonra, IMPA üyelerinin bu toplantıya katılmaktan, dostluğu yenilemekten ve meslektaşlarıyla çalışmaları ve küresel pilotaj gelişmeleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmaktan nasıl heyecan duyduklarını biliyorum.

Etkinliğin düzenlenmesi için Cancun seçimi çok uygun: sadece Meksika’nın turistik başkenti değil, aynı zamanda dünyanın en önemli kruvaziyer destinasyonlarından biri. Meksikalı meslektaşlarımıza bu etkinliği hazırlayan sıkı çalışmaları ve bu heyecan verici şehirdeki misafirperverlikleri için minnettarız.

Kongre, delegelere sektörümüz ve mesleğimizdeki zorlukları ve fırsatları tartışmak için harika bir fırsat sunuyor. Umarım sizin için faydalı olur ve dünyanın dört bir yanından meslektaşlarınızla geçirdiğiniz bir haftadan birçok güzel anıyı geri getirirsiniz! Sektörümüz ve mesleğimiz gerçekten küreseldir ve deneyimleri paylaşmak bu etkinliğin temel işlevlerinden biridir.

Bu hafta boyunca mümkün olduğunca çoğunuzla tanışmayı dört gözle bekliyorum. IMPA sizin derneğinizdir. Güzel mesleğimizi etkin bir şekilde savunmaya ve tanıtmaya devam etmek için, icra komitesindeki ve IMPA ofisindeki meslektaşlarımla koordinasyon içinde ve elimden geldiğince sizi dinlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Dördüncü konuşmayı IMO Genel Sekreteri Mr. KitackLim yaptı. Konuşması şöyleydi: IMPA Başkanı Kaptan SimonPelletier, Ekselansları Değerli pilotlar, bayanlar ve baylar,

Bu 25. IMPA kongresi için bugün burada sizlerle birlikte olmak bir zevk ve onurdur.

Burada şahsen buluştuğumuzda, çoğumuz pandemi sonrası bir dünya hakkında ihtiyatlı bir şekilde iyimseriz. Ancak pandemi tamamen bitmiş değil. Pilotlar, pandeminin en zor zamanlarında tedarik zincirlerini hareket ettiren ve bunu yapmaya devam eden, hatta COVID tehdidi altında kişisel koruyucu malzemelerle pilotaj hizmetleri sağlayan kilit çalışanlardır. Pilotlar, küresel olarak önemli limanlarda ve nakliye rotalarında navigasyon güvenliğini sağlamak için her zaman hayati olmuştur. Ayrıca, özel bilgi ve uzmanlığınızı kullanarak küresel tedarik zincirinin sürdürülmesinde de çok önemlisiniz. Güvenlik ve çevre koruma birden fazla paydaşa bağlıdır. IMO, üye devletlerin yaşam, kargo ve çevreye yönelik riskleri en aza indirirken, verimli ulaştırmayı teşvik etmek için önemli kararlar aldığı küresel düzenleyici kurumdur. Ancak IMO, IMPA gibi akredite sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte oynadığı çok önemli rolün farkındadır. Uzmanlıklarının tartışmalarımıza ve düzenlemelerin geliştirilmesinde kattığı değerin ne kadar büyük olduğu anlatılamaz.

IMPA, 1973’te IMO’da danışma statüsü kazandığından beri, IMO’nun çeşitli teknik organlarına düzenli katkılarını memnuniyetle karşılıyoruz. Uzmanlığınız, teknolojinin ve insan unsurunun, deniz güvenliğini birinci öncelik olarak teşvik edecek şekilde uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak için süreci destekler. IMO, pilotlar için eğitim nitelikleri ve operasyonel prosedürlerin yanı sıra, özellikle sert havalarda, onların gemilere çıkmalarını kolaylaştıracak gereklilikler hakkında tavsiyeler geliştirmiştir. Deniz taşımacılığının çok az alanı kılavuzluk kadar insan unsuruna bağlıdır ve IMO’nun IMO kararlarının gemilerde kılavuz kullanımını teşvik ettiği alanları belirlediğini ve yakın zamanda insanın önemini tanımak için yeni bir stratejik yön benimsediğini söylemekten memnuniyet duyuyorum.

IMO’nun pilotların önemini kabul etmesi, sizin danışmanlık durumunuzdan önce gelir. 1968’de IMO Meclisi, Hükümetlerin “kılavuzluk hizmetleri düzenlemesi gerektiğini” söyleyen Kılavuzluk Tavsiyesi adlı bir kararı kabul etti. Şimdi, IMPA’nın angajmanı pilotaj güvenliğinin ötesine geçiyor ve dijitalleşme, otomasyon ve e-navigasyonla ilgili gelişmeler ve hizmetlerin teşviki dâhil deniz taşımacılığının diğer birçok yönünü etkiliyor ve IMPA’nınIMO’nun hayati çalışmasına katkısını sürdüreceğine inanıyorum. IMO, düzenleyici çerçeveye bunlar gibi yeni teknolojileri dâhil etmeyi kilit bir strateji haline getirmiştir. Örneğin, IMO, yakın zamanda, Deniz Otonom Suüstü Gemileri (MASS) için bir Kod geliştirmeye yönelik yol haritasını ve çalışma planını onayladı. IMPA’nın bu sürece katkısını memnuniyetle karşılıyorum.

Bir diğer önemli politika konusu, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarıdır. IMO, bu yılın Kasım ayında yürürlüğe girecek olan karbon yoğunluğu önlemlerini destekleyecek yönergeleri yalnızca geçen hafta sonuçlandırdı. Deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına ilişkin ilk IMO Stratejisinin gözden geçirilmesi ve hem teknik hem de karbon fiyatlandırma unsurlarını entegre edecek bir “aday orta vadeli önlemler sepeti” üzerinde de tartışmalar yapıldı. Nakliye şüphesiz on yıllık bir değişim içindedir. Salgın, denizcilik personelinin temel kilit çalışanlar olarak daha derinden tanınmasına yol açarak çalışma yollarımıza bakmamızı sağladı. Önümüzdeki yıllarda artan otomasyon ve dijitalleşme ile düşük ve sıfır karbonlu yakıtlara geçişi göreceğiz. Bu yeni yakıtları kullanmanın güvenlik yönlerini ve okyanusumuzu ve gezegenimizi koruma ihtiyacını ele almak da düşüncemize rehberlik edecektir. Her şeyden önce, bu geçişte kimsenin geride kalmamasını sağlamalıyız. IMO’nun 2022 Dünya Denizcilik Teması “daha yeşil nakliye için yeni teknolojiler”. Bu, kapsayıcı inovasyonu, araştırma ve geliştirmeyi ve teknoloji işbirliğini teşvik etme ve karbondan arındırma ve daha temiz, daha güvenli ve daha sürdürülebilir nakliye için çözümleri sergileme fırsatı sunar. Bu iddialı hedefler herkese fayda sağlayacaktır – ancak eğitim ihtiyacı da dâhil olmak üzere bunların denizciler ve diğer deniz personeli üzerindeki etkilerini özellikle göz önünde bulundurmalıyız.

Bu geçiş, güvenli ve sürdürülebilir uygulama ile desteklenen ve üç C ile bağlantılı bir düzenleyici çerçeve tarafından desteklenen dengeli teknolojik çözümlere ihtiyaç duyar: işbirliği (cooperation) , birlik ( collaboration), iletişim (communication) . “Üç C” yaklaşımının, gemilere sorunsuz ve güvenli bir şekilde öndeki gemilere rehberlik etmek için profesyonel uzmanlıklarını sağlamak üzere gemilerde memnuniyetle karşılanan deniz pilotlarından daha iyi bir örneği olamaz.

Teşekkürler.

NORTH RIVER BOATS ve KONSBERG sunumu

ENDÜSTRİ  PERSPEKTİFİ  OTURUMU (1)

Başkan: Capt. Simon Pelletier

1-Mr.Guy Platten(ICS)

2-Mr. Phillip Belcher(INTERTANKO)

ÖĞLE ARASI

KAPALI OTURUM

1.Başkan, Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başkan Yardımcıları Seçimi

  1. İMPA Saymanının raporu ( Bir pilot için üyelik ücreti yıllık 67 sterlin)

3.Draft kararlar ve politika belgeleri

  1. İMPA tüzük değişiklikleri
  2. İMPA web sitesi ve Topluluk Merkezi (Miss Eliane Blanch)
  3. Mr. Nick Cutmore, Genel Sekreterin konuşması (yakın zamanda ayrılacak, yerine Mr. Matthew Williams gelecek)
  4. IMPA 2024 daveti: Rotterdam 21-26/4/ 2024
  5. Ülke raporları (Uruguay)
  6. Diğer işler

9.1. Şeref Üyeliği Ödülü ( Amerikalı Mr. Paul Kirchner’a verildi)

Genel kurul oturumunun kapatılması

TERELLEBORG sunumu

Xcaret Meksika Espectacular….Muhteşem Meksika Sanat Gösterisi

15 HAZİRAN 2022, Çarşamba

MASS OTURUMU (2)

Başkan- Alain Arsenault

1-Capt. Alain Arseneault- MASS, nehir pilotu perspektifi

2-Ms. Eva Szewczyk- Marine Cyber Insurance

3-Mr. Guy Platten- MassEndüstri perspektifi

4-Mr. Paul Kirchner- MASS’ın yasal durumu

5-Yuvarlak masa tartışması

CADDEN sunumu

NAVICOM sunumu

ÇOK GENİŞ GEMİLERİN İDARESİ, ROMÖRKÖR VE SİMULASYON OTURUMU(3)

Başkan- Capt. Alvaro Moreno

1-Mr. Paul Racicot- Denizcilik Simülasyonu

2-Capt. Nick Lee- UCLS eğitim güncellemesi, yetenekler ve prosedürler

  1. Capt. S.M. Goag- Çevreye olan hassasiyet bağlamında gemi manevrası

YEŞİL SORUNLAR OTURUMU (4)

Başkan- Alvaro Moreno

1-Mr. AlfredoParroquin- Ohlson- New Marine Alternative Fuels, IMO decision – making process and latest developments

2-Mr. Matthew Williams- A Maritime Energy Transition

3-Mr. Christoph Aundt- Abeking&Rasmussen

MİTAGS Sunumu

1-Capt. Hywell Pugh- Hibrit Pilot botu

2-Capt. Henry Caubriere- Pilotajda Dekarbonizasyon

Xoximilco gezisi( Gondol benzeri teknelerle gezi)

16 HAZİRAN 2022, Perşembe

DEVLET POLİTİKASI VE PİLOTAJA TUTUMOTURUMU ( 5)

Başkan- Capt. Jean Philippe Casanova ( önceki dönem muhasip V.P. )

1-Capt. Sergio Gorriaran

2-Capt. JoostMulder- Connecting to Stakeholders and Regulators

3-Mr. Tristan Laflamme- Dealing with Government: Observations from Canada

4-Mr. E. Chip Kraft andMr. AE Metcalf- Cost Benefit Anallysis

ABEKING VE RASMUSSEN sunumu

OMC INTERNATIONAL sunumu

PERSONEL VE EĞİTİM OTURUMU (6)

Başkan-Capt. Jean Philippe Casanova

1-Capt. JasonChoi- Korean debate on Pilots retirementage

2-Capt. Erik Dalege- New pilot education scheme in Germany

3-Capt. Alvaro Moreno- Pilots training programme in Panama

PROFESYONEL GELİŞTİRME OTURUMU (7)

Başkan- Capt. Ricardo Falçao

1-Capt. Jonathan Pearce- Is pilotage ready for POQA?

2- Capt. Peter Dann- Pilot Card

3- Capt. Pablo Osuna Bejarano- Offshore Pilotage in Mexico

SAAB Sunumu

1-Capt. Odd Sveinung Hariede- Pros and Cons of Electronic Navigation

2-Ms Joanna Poultan- Organisation&Governance of Pilot Associations.

17 HAZİRAN 2022, Cuma

EMNİYET OTURUMU (8)

Başkan- Capt. John Pearn (mazareti dolayısıyla Mr. Nick Cutmoresundu)

1-Capt. John Pearn- Introduction& Update on workdoneby IMPA ( Pilot ladder poster / BoardingPractises / safetysurvey)

2- Capt. Adam Roberts- ISO 799-3

3- Ms. Judyth Almasi- IMPA/ SAAB Pilot Safety Observation Tool

AMURA sunumu

WARTSILA sunumu

1-Capt. Mario Chong- Marine Accidents in the Panama Canal

2-Capt. Miguel Castro-Pilots Transfer Safety – Proactivityvsreactivity

3- Capt. Paul James- GoodPracticeGuideforPilots

Gala yemeği

Kongreden Kısa Notlar:

a)Genel Kurula davet edilen kuruluşlar: IMO, IALA, EMPA, ICS, INTERTANKO

  1. b) 1senior V.P, P ve President toplam 7 kişi Yönetim Kurulunu oluşturmaktadır. Genel sekreter pozisyonundaki kişi değişmiyor, böylece dernekte bir süreklilik sağlanıyor. Bu sistem derneğimiz için düşünülebilir. (şimdi Mr. NickCutmore, kısa zaman içinde değişecek), Relationship& Op. Manager Ms. Blanch
  2. c) Katılan Ülkeler:

Kanada, Meksika, Trinidad ve Tobago, Suriname, Taiwan, Spain, Vietnam, Uruguay, United States,South Korea, Senegal, Norway, Panama, Argentina, France, Indonesia, Australia,Colombia, Chile, Germany, Guetamala,Hong Kong, China, New Zealand,TheNetherlands, Peru, Poland,Türkiye, United Kingdom, …28 Ülke

d)Kongreye katılan pilot sayısı: 200 Kongreye katılan toplam kişi sayısı: 300 ( Aileler ve fuar için gelenler dâhil), Ülke sayısı: 30, Teşkilat sayısı: 30

e)Seçilen 5 VicePresident

Ricardo Falcao ( Brazil)

Goag San Min ( South Korea)

Adam Roberts ( Aust.)

Paul Schoneveld( U.K.)

Andre Gallard (France)

f)Sergideki PPU satışı yapan firmaların sayıca fazlalığı ( Pilot Pro Overwiew) dikkat çekiciydi.

g)Pilotlarda emeklilik yaşı

Sınır olmayanlar: Aust. Queensland, Canada, U.K., France, USA LA, Japan, Taiwan

65 ve yukarısı: Hong Kong (67), Spain (70)

65 ve uzatmalı: S. Korea( 65+1/1/1), Us New York ( 70)

65 uzatmasız: Aust. Port Philip, Türkiye, Norway, Germany, İtaly, TheNetherlands

65altı: New Zealand ( 62), Portugal(64), Thailand (60), Singapore ( age 62+3)

  1. h) Almanya’da 900 civarında pilot var ancak genç nesil denizciliği tercih etmediği için şimdi pilot yetiştirmek için bir proje hazırlamışlar. New pilot EducationScheme sunumunda bu konu vurgulandı. Alman pilotları 2052’ye kadar kaç kişi emekli olacak?, yeni pilot ihtiyacı ne kadar olacak? ve bu pilotlar nasıl sisteme girecek konusunda kafa yoruyorlar.

ı)Bazı web siteleri:

pilotladdersafety.com, dangereousladders.com, marine-pilot.com

Ladder Simulator(Capt. Harry KlennerFerrada).sunum

Pilot ladder simülatör ( Maritimeİnnovatin Center)

https://www.youtube.com/watch?v=v4p8aHQPeN4…..01

https://www.youtube.com/watch?v=qMZx-T8weUM…..02

https://www.youtube.com/watch?v=aJpcG4fi2ao….03

https://www.youtube.com/watch?v=Ri_T00jLitk…04

i)Panama Kanalı’nın ilk pilotu bir Yunanlı, Kapt. John Constantine.

j)Kapanış konuşmasında İMPA Başkanı Kaptan SimonPelletier pilotlar için “global tedarik zincirini salgında devam ettirdiniz, sizinle gurur duyuyoruz” dedi..

k)2023 Impa aidatı: 67 pound per pilotperyear

l)Maritime Autonomous Surface Ships( MASS) artık hayal değil. Nasıl 1980 yılların sonunda bir Türk dökme yük gemisinde 33 kişi personel varken ve bugün bu rakam 20’li rakamlara düştüyse, yakın gelecekte bu gemilerin de servise konulduğunu göreceğiz. Bu anlamda buna hazır olmamız gerekmekte. Sadece bizler değil tersanecilerimiz de, idaremiz de, denizcilik paydaşları da tabii kılavuzlarımız da. Ancak daha yürünecek çok yolvar. Siber saldırılar bu gemilerin için soru işareti şimdilik. Nasıl korsanlık varsa, bunlar içinde siber korsanlık söz konusu olabilecek. Yasal sorunlar henüz çözülmüş değil. Sigorta hususları da. Tüm bunların yanında, Yara Birkeland ( Norveç Bayraklı, IMO NO:9865049, konteyner gemisi, 120 TEU, GT: 3221, DWT: 3120, LOA:80 M, B:15M, sahibi: Yara Norge, 2020 yılı yapımı, yapımcı: VardGroup AS)ilk seferini 18 Kasım 2021’de Norveç’te gerçekleştirdi. Bu tarihi unutmayın. Artık endüstrideki robotlaşma denizciliğe de geldi, bundan kaçış yok. Otonom gemiler için literatürde 4 derece kullanılıyor.1.derece otonom ama personelli gemiyi gösterirken, 4. Derece tam otonom gemiyi ifade etmekte. IMO’nun bu konudaki çalışmaları devam ediyor. MASS Kod için zorunlu geçiş tarihi ise 1.1.2028 olarak planlanmış durumda.

https://www.chip.com.tr/haber/norvec-hayalet-gemisi-yara-birkeland-ilk-yolculugunu-tamamladi_97428.html

  1. m) Hibrit pilot botları yaygınlaşıyor, limana gelen gemilerin karbon salınımlarına göre tarifelerde indirime gidiliyor, limanlardaki depo ve yapıların damların üstleri güneş enerjisi panelleri ile kaplanıyor. ( Port of London)
  2. n) Karbon salınımını azaltmak için şunlar tercih ediliyor; biyodizel, e-dizel, elektrikli pilot botlar, foil pilot botlar, gazla çalışan pilot botlar.

o)Fransa’da da %100 elektrikli pilot botları bir proje kapsamında ele alınmış durumda. Bot bir kez şarj edildiğinde 2 gemiye servis verebiliyor. Şimdi bu botun denemeleri devam ediyor.

p)Pilot kartlarının güncelleme zamanı geldi mi? Bu konuda bir sunum yapıldı.

r)Dünyada 18 yıl boyunca 32 pilot vefatı gerçekleşmiştir. Toplam pilot sayısı 8360 kişidir. ( 1 yılda 1.8 kişi) (IMPA), benim yaptığım çalışmada Türkiye’de bu oran 3.5 yılda 1 pilot vefatı şeklindeydi. Fransa’da 2001-2021 arası sadece 1 pilot kaybı olmuştur.

  1. İMPA Kongresi’ne katılmak, Türk pilotlarının dünyanın her yerinden kongreye katılan pilotlarla etkileşimi için iyi bir fırsat olmuştur. Sunumların zenginliği ve çeşitliliği, gerek meslektaşlarımızın gerekse de pilot teşkilatlarının nelerle uğraştığını, nelere odaklandığını, misyon ve vizyonlarını ortaya koymuş ve böylece kongrenin verimli geçmesini sağlamıştır. Yaklaşık 17 ülkeden katılan pilotlarla iletişim kurulmuştur. İletişim detayları alınmış ve verilmiş, yeni dostlukların kapısı açılmıştır. Bu dostlukların geliştirilmesi mutlaka Türk Kılavuz kaptanlarına faydalı olacaktır. Tabii ki sistemli çalışmak şartıyla. Her gün düzenli olarak kongre takip edilmiştir. V.P. seçimi için daha önceden yazılı başvuru olduğundan bu seçimde sadece oy kullanılmıştır. 26. Genel Kurul 2024’te Rotterdam’da yapılacaktır.

Ufuk açıcı olan bu kongrede şirketimizi ve dolayısıyla ülkemizi temsil etmek çok önemli bir görevdi. Temsil görevi için başta DENİZ KILAVUZLUK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Tayfun KIZILAY ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kapt. Ali DENİZ olmak üzere şirketimiz yönetim kurulu üyelerine teker teker teşekkür ederim.

Saygılarımla.


Bunları da beğenebilirsin