Denizcinin anasayfası

Amber bayrağı ve Sohtorik Denizcilik

Sohtorik şirketinin İşletme Müdürü Mehmet Başoğlu, şirketin Marine Gloria gemisinin maketi ile seksant’ını ve Amver bayrağını İlkfer Denizcilik Müzesi’ne gönderdi. Müzemizde Sohtorik Denizcilik ile ilgili bir köşe oluşturabileceğiz.

 

Geçen hafta Sohtorik Şirketinin İşletme Müdürü Mehmet Başoğlu ağabey beni aradı. Evindeki en son çalışmış olduğu şirkete ait Marine Gloria gemisine ait bir maket, çeşitli kitaplarını müzemize hediye etmek istediğini söylediğinde çok mutlu olduk. Mehmet Ağabey’in evine hemen aracımızı gönderdik. Marine Gloria geminin maketi, Marine Hunter gemisine ait seksant ve Amver bayrağını ile çok değerli kitaplarını bizlere gönderdi. Artık müzemizde Sohtorik Denizcilik’le ilgili bir köşe oluşturabileceğiz.
Kendisine çok teşekkür ediyoruz.

 

Bu arada, Amber bayrağı hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum:

Amver Sisteminin Tarihçesi

Amver sisteminin doğuşu, nihayetinde 1912’deki RMS TITANIC felaketine dayanmaktadır. Talihsiz yolcu gemisinin görüş alanından geçen gemiler, onun bir buzdağına çarpıp batmakta olduğunun farkında değildi. Daha sonra yapılan incelemede, kaza geçiren gemideki imdat işaret fişeklerini görenler, bunların yalnızca ilk yolculuk kutlamalarının bir parçası olduğunu düşündüklerini itiraf ettiler!
Bununla birlikte, tehlike altındaki bir geminin bölgesindeki diğer gemileri tespit edebilecek ve daha sonra yardımına gönderilebilecek bir gemi raporlama sistemi fikri, bilgisayar teknolojisinin gelişine kadar gerçeğe dönüşmeyecekti. Yirminci yüzyılın ortalarına kadar dünyanın ticari denizcilik filosu ve gelişen hava taşımacılığı sistemi, tam zamanlı, küresel acil durum raporlama sisteminden yoksundu. 15 Nisan 1958’de Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik ve ticari denizcilik temsilcileri, Amver’in yaratılmasına yol açan tartışmalara başladı.
Başlangıçta Atlantik Ticaret Gemisi Acil Durum Raporlama( Atlantic Merchant Vessel Emergency Reporting AMVER) sistemi olarak bilinen sistem, 18 Temmuz 1958’de faaliyete geçti. Amver, buzdağları, sis ve kış fırtınalarıyla ünlü Kuzey Atlantik Okyanusu sularıyla sınırlı bir deney olarak başladı. O dönemde Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Alfred C. Richmond, 1.000 gros tonun üzerinde ve 24 saatten fazla yolculuk yapan ABD ve yabancı tescilli tüm ticari gemilere gönüllü olarak Amver katılımcısı olmaları çağrısında bulundu. Amver’in denizcilere milliyetine bakılmaksızın denizcilere yardım edecek bir araç olması temel ilkesi bugün de devam ediyor.
ABD Sahil Güvenlik ayrıca bir takvim yılında en az 128 gün boyunca “plotta” kalan gemileri ödüllendirmenin bir yolu olarak yıllık bir Amver Ödül Programı oluşturdu. Bu ödüller Amver’ın işe alınması ve işte tutulmasında etkili oldu. Amver ödülleri, programın başarısının ayrılmaz bir parçası olan gemi mürettebatının, yönetiminin ve mülkiyetinin desteğine verilen bir övgüdür.

Her gemiye liyakat sertifikası

Ödüller, şirkete bir Teşekkür Mektubu, her gemiye bir Liyakat Sertifikası ve bir geminin programa sürekli katılımını temsil eden renkli bir Amver flamasından oluşur: (1) yıl boyunca mavi; altın (5) yıl; mor (10) yıl. (15) yıllığına özel plaket, (20) yıllığına kalaylı işlemeli plaka ve (25) yıllığına da akrilik küre hediye ediliyor. çapındaki tüm ABD nakliyesinin birleştirilmiş bir planına olanak sağladı.
Bugün Amver’e yüzlerce ülkeden 22.000’den fazla gemi katılmaktadır. Amver arsasında her gün ortalama 4.000 gemi bulunuyor ve bu sayılar artmaya devam ediyor Amver Merkezi bilgisayarı günde 14.000’den fazla Amver mesajı alıyor. 2000 yılından bu yana Amver’e katılan gemiler tarafından 2.800’den fazla hayat kurtarıldı. Amver’ın başarısı denizde can ve malın korunmasına yönelik bu uluslararası insani yardım programının desteklenmesinde gemilerin, şirketlerin, SAR yetkililerinin, iletişim hizmeti sağlayıcılarının ve hükümetlerin olağanüstü işbirliğiyle doğrudan ilgilidir.
Önümüzdeki yıllarda, Amver yetkilileri dikkatlerini diğer ülkelerle ve büyük ulusal gemi sicil kurumlarıyla müzakere etmeye, kendi yetki alanları altındaki gemilerin Amver sistemine kaydolmaları için onaylanmalarını ve aktif olarak teşvik edilmelerini talep etmeye çevirecek, böylece sistemi canlı, canlı ve başarılı tutacak. Amver, müşterilerinin gemi konumlarını Amver sistemine entegre etmenin yeni yollarını bulmak için ticari gemi takip şirketleriyle çalışmaya devam edecek. Amver ayrıca Kuzey Kutbu’nun yeni seyrüsefere elverişli sularındaki deniz olaylarını yöneten SAR yetkilileri için bir kaynak görevi görecek.


Bunları da beğenebilirsin